Vegasoep van geroosterde bieten

Veggie tijdperk is in volle gang.
  Geroosterde groenten als basis voor je gerechten. Door het langzaam roosteren komen de zoete smaken van je groenten meer naar voren. In dit recept spelen bietjes hier de hoofdrol. Lekkere zoete, aardse tinten met een prachtige paarse kleur een lust voor je ogen. Deze soep kan je warm en ook zelfs koud eten. Boordevol vitaminen en een boost voor je lijf. 

4 rauwe bietjes
2 zoete aardappelen
2 rode uien
3 a 4 tomaten
Extra virgin olijfolie
2 groenten bouillon klontjes
Vers gemalen peper
Zee zout
4 eetlepels azijn
15g bak vet ( kokos olie, roomboter of olijfolie)


Schil de bietjes en zoete aardappel en snij deze in partjes. Snij ook de ui en tomaten op het zelfde manier. Leg alle groenten op een bakplaat en besprenkel ze ruim met olijfolie. Vervolgens bestrooi je ze ruim met vers gemalen peper en zout. Zet in een niet voorverwarmde oven 1,5 h op 170°C. 
Zo kunnen de groenten rustig roosteren zonder te verbranden.  Dit proces kan je gemakkelijk een dag eerder doen. Om nog meer smaak ik je groenten krijgen kan je deze leggen op een bedje van rozemarijn takjes en of laurier blaadjes. Deze goeie je later vervolgens weg. 
Nadat het rooster proces klaar is kan je een grote soep pan verder gaan met voorbereiden. Smelt een klontje vet in de pan. Voeg meteen de bouillon klontjes toe en bak deze kort mee op een hoger vuur. Zo komt de smaak van de kruiden beter naar voren. Voeg aansluitend alle groenten toe en bak deze nog paar minuutjes mee. Daarna om het kook proces te versnellen kan je kokend water toevoegen 2x zoveel als het laagje groenten. Zoete aardappel bevat veel zetmeel waardoor de soep te dik kan aanvoelen tijdens pureren, voeg dan nog eventueel wat water toe. Kook deze op een zachte vuur nog 15 minuutjes en vervolgens pureer je glad met een staafmixer. Voeg de azijn toe, dat versterkt de soep kleur en geeft net een wat extra zuurtje. Nu blijft alleen nog proberen over en eventueel meer peper of zout toevoegen.

Serveer met verse gebakken Focaccia en een scheutje room.
Heb je wat soep over?! Vries deze gewoon in. Deze kan je in een goed gesloten bakje nog tot een paar weken bewaren.


Foccacia recept te vinden in de link
https://lekkerbezigmetizabela.blogspot.com/2019/01/foccacia-met-tomaten-en-olijven.html






Reacties