Rode bieten soep "Barszcz"

Soepje " Barszcz" komt oorspronkelijk uit de Oekraïne maar zich ook al jaren in de Poolse keuken bevind en inmiddels vast geroest in onze tradities en die vooral word gemaakt rondom de kerst en geserveerd met zelfgemaakte tortellinies " Uszka ".
In de vorm van bouillon, kan ook rijk gevuld of als koude gazpacho soepje. Bieten zijn in vele andere gerechten te vinden. Ze zijn super gezond en rijk van kleur, dus let op tijdens het voorbereiden voor je kleding. 



4 aardappelen geschild en gesneden in kleine blokjes
4 kleine voorgekookte bieten gesneden in kleine blokjes
4 kleine worteltjes geschild en gesneden in kleine blokjes
3 teentjes knoflook fijn gesneden
2 kippen bouillon blokjes
20 g roomboter
Flinke bos peterselie of 2 eetlepels gedroogd.
2 eetlepels gedroogde marjolein en oregano.
1 eetlepel verse grof gemalen peper of 1 theelepel fijn gemalen
1 eetlepel suiker
3 eetlepels azijn
Maggie of aroma naar smaak
Tortellini pasta als extra rijke toevoeging 

Neem een grote soep pan, zet deze op het vuur en laat de boter smelten samen met de bouillon blokjes. Voeg meteen alle kruiden en alle gesneden groenten en knoflook toe. Bak 3 minuutjes en blijf roeren zodat je bodem niet aankookt. 
Kook 2 liter water ondertussen in je waterkoker en voeg deze toe tot net 3 cm boven je groenten. 
Kook op een laag vuur tot de groenten beetgaar zijn.  Dan mag je de suiker, azijn  en peper toevoegen. Blijf proeven ondertussen.
Deze soep moet meer zoet zuur smaken, dus suiker en azijn moeten in balans zijn. 
Door het azijn eraan toe te gaan voegen word de kleur van de bietensoep mooier en minder vaag.

Als laatste kan je nog voorgekookte tortellinis toevoegen. ( ik kook ze apart vanwege het schuim die ontstaat door pasta te koken, maar het mag ook meekoken in je soep, dan zal de soep wel minder helder van kleur worden)

Reacties