Brioche (Chałka)

In mijn jeugd was er geen zondag waarop deze zoete brioche ontbrak bij het ontbijt. De zoete geur van dit brood vult je hele huis. Zelf na een avondje stappen deze geur wekte me op en krijg je zin om een sneetje te nemen met een flinke laag verse boter en een glaasje warme melk. 

Deeg:
500 gr bloem
14 gr instant gist 
1 ei 
90 gr zachte roomboter
200 ml lauw/warme melk
150 gr suiker
Met behulp van de mixer kneed je alle ingrediënten met elkaar in een grote kom. Bedek dan de kom met vershoudfolie en zet deze op een warme plek voor een uur lang. 
Na 1 h is het deeg dubbel gerezen. Haal deze eruit en leg op een met meel eerder bestrooide aanrecht. 
Snij in 3 delen. Kneed deze niet meer maar maak er 3 lange snoeren van.



Vervolgens maak je hier een vlecht van.
Kruimel laagje: 
2 eetlepels bloem
2 eetlepels koude boter
4 eetlepels suiker 
Alles kneden met je vingers tot er korrelige maar wel plakkerige kruimels ontstaan.
Bestrijk deze met melk en bestrooi met een laagje kruimels.
 
Bak in voorverwarmde oven op 180°C maximaal 40 minuten. 

Reacties