Shortbread met Paas tintje

Met Passen mag geen cake ontbreken op mijn feestelijke tafel. Een van de populaire taartjes in mijn cultuur  "Mazurek"  past erbij. Een simpele plaat gebak ruim gevuld met verschillende noten en of gedroogd fruit.
In andere landen word dit ook wel als Shortbread benoemd.
Mijn versie is vooral van deze tijd. Mix van een laagje karamel, chocolade en flink wat noten. Die kan haast niemand weerstaan. Het is een calorie bom maar wel waard om te zondigen.
En ja iedereen kan het en het gaat nooit mis met voorbereiding..

Bodem
250 g patentbloem
200 g  koud roomboter
100 g suiker
Alles goed kneden tot een kruimel deeg ontstaat.
Bedek de taart bodem en druk plat. Prik met een vork gaatjes.
Bak in voorverwarmde oven op 190°C ( boven en beneden) in maximaal 30 minuten goudbruin.
Laat het afkoelen.
1e laagje 
1 blikje kant en klare karamel

of ( 3 h uur lang in gesloten blik gekookt op een laag vuur gecondenseerde melk, volledig gedompeld in water. Jij kan ook tegelijk meerdere blikjes koken en voor later bewaren).
Laat het afkoelen en bestrijk hiermee de cake bodem.
2e laagje 
Geroosterde noten ( amandelen, hazelnoten etc)

Bestrooi over de karamel en druk ze een beetje in.
3e laagje 
250 g pure chocolade
30 g roomboter 

Smelt deze au bain marie in een hitte bestendige glazen kom boven kokend water of smelt samen in een kook pan, maar laat dan niet koken. Blijf goed roeren tot alles mooi opgelost is zonder klontjes.
Laat een beetje afkoelen.
Verdeel de chocolade over de noten en karamel en strijk deze voorzichtig glad.

Koelen 2h In de koelkast 

Decoreren met suikerpoeder glazuur of gewoon zo smikkelen 

Reacties