Brood bakken kan echt iedereen. Deze keer een lekkere en zeker gezonde variatie voor bij de koffie in de ochtend. Voedzaam, stevig en vooral lekker. Krokante noten, zoete vijgen en krenten zorgen voor een goed begin van de dag. Stevig maar alsnog luchtig genoeg.
Zo heb je genoeg energie om je dag te beginnen.
500 g volkoren bio speltmeel
300 ml lauw warm water
1 zakje droge gist
1,5 thee lepel suiker
30 g gesmolten roomboter
50 g gesmolten keuken of een appel stroop
Snufje zout
500 g totaal verschillende gebrande noten( hazelnoten walnoten, amandelen), gedroogde vijgen, abrikozen krenten, cranberry, etc.
Gist, suiker en water met elkaar mengen en zet voor 15 minuutjes op zij tot deze gaat rijzen.
Gebruik keuken machine met kneedhaak, of ga met je handen aan de slag.
Meng eerst de bloem met zout, voeg daarna eerst boter en de stroop toe, ga alvast mixen en dan beetje voor beetje de gist met water. Kneed tot deze soepel en elastisch wordt. Zet deze op zij in een kom en bestrooi de bovenkant met beetje meel.
Afdekken en op een warm plekje plaatsen voor rijzen minstens 1 h tot het deeg in volume verdubbelt is.
Ik wikkel de kom extra met een plaid, dit versnelt het proces van rijzen.
Als het deeg verdubbelt is haal je deze uit de kom en leg je op een eerder ruim met meel aanrecht bestrooid. Strooi de noten mix erover en kneed deze door het deeg, gebruik regelmatig een beetje meel om het plakken te voorkomen op je aanrecht.
Kneed net zo lang tot alle noten zijn verdwenen in je deeg. Vorm nu alvast voor als een brood een doe deze in de cake bakvorm.
Dek het weer af en zet op zij voor een volgend uurtje tot die verdubbeld in groei is.
Bak in voorverwarmde oven op 210°C maximaal 40 min bruin.
Reacties
Een reactie posten