Weer zo'n geweldig recept uit mijn jeugd. Heerlijke, luchtige bolletjes met een overheerlijke slagroom saus en zelf geplukte vruchten uit het bos. Nooit zelf gedaan maar wel veel thuis gegeten en bij mijn tantes gehad. Zodra ik een paar dagen aan het logeren ging, mocht ik de eerste dag meteen van dit heerlijke gerecht gaan smullen. Dit zal ik nooit vergeten, met zo veel liefde bereid. Dus ik dacht altijd dat hier ook veel tijd en werk in zou zitten. Niet dus,, nu ben ik dapper geworden en ik durf deze uitdaging aan te gaan. Daar heb ik me dan al 20 jaar op voorbereid. En geloof het of niet, maar brood bakken voor sommige klinkt al moeilijk, maar dit is nog makkelijker dan brood of zal ik anders zeggen met appeltaart te vergelijken voor die gene die nooit brood gebakken hadden.
Jullie kennen al Bapao, ja klinkt chinees. Echt niet! wie zeg dat ze uit China komen. Ik denk zelf dat ze hartstikke pools zijn en alleen gekopieerd zijn door Chinezen :) . Jullie moeten niet alles geloven wat ze zeggen haha.
Deze Pampuchy zijn super luchtig en ze zijn heerlijk zoals gecombineerd met een zoete of hartige saus. Vullen dat kan makkelijk. Ze kunnen alles aan en het gaat nooit mis.
Dus wees ook zo dapper en doe mee. Misschien wil je nooit meer naar de Chinees, want je eigen gerecht is veel smakelijker en natuurlijk homemade.
Volgende dag net zo lekker!!
ingrediënten
500 g patentbloem (gezeefd door een zeef)
250 ml warme melk
2 eieren
3 eetlepels gesmolten boter (gekoeld)
30 g verse gist
een snuifje zout
1 eetlepel suiker
Meng de gist met wat suiker en een lepel meel in een kom en voeg dan nog 5 eetlepels melk eraan toe. Net zolang door roeren totdat de gist goed is opgelost, vervolgens 10 minuten wachten tot de gist goed gaat rijzen en het geheel luchtig en romig is geworden.
Zeef de bloem in een grote kom en voeg dan de eieren en nog wat zout toe. Kneed het deeg met de hand of met een kneedhaak net zolang tot het los komt van de rand. Dit is het moment om de gesmolten boter en het eerder bereidde gist beslag eraan toe te voegen en dan nog kneden tot alles goed vermengd is. Bedek deze kom met een doek en zet neer op een warme plaats, na ongeveer 60
minuten zal het deeg gerezen zijn.
Bestrooi nu je aanrecht met flink wat bloem en haal het deeg uit de kom en leg dit op het aanrecht. Kneed alleen maar kort (1 minuutje) en niet te hard zodat het niet meer plakkerig is. Gebruik een longdrink glas om de porties uit te snijden en vouw ze met de naden naar onder naar binnen toe. Laat ze daarna nog 10 minuutjes rusten.
Pak nu een stoompan of apparaat. Bekleed de bodem hiervan met bakpapier met geprikte gaatjes, dat voorkomt plakken. Als het water gaat koken en komt de eerste stoom dan kun je ze erin leggen. Let wel op dat je voldoende ruimte er tussen overhoud, want ze groeien wel twee keer zo groot. Na 10 minuten stomen zijn ze klaar.
Warm serveren met de zoete of hartige saus. Heerlijk met bijvoorbeeld crème fraiche, honing en compote. Ook lekker met gesmolten boter en kaneel. En als je toch liever voor hartig gaat probeer dan eens de goulash of toch gevuld met gehakt zoals we ze kennen als de Bapao.
.
was erg lekker
BeantwoordenVerwijderen