Mediterraanse kapucijner salade


Lente in aantocht.
Dat betekent ook automatisch dat het tijd wordt voor wat lekkere salades. Tijdens die eerste mooie dagen in het voorjaar moet ik altijd denken aan de middellandse zee, op basis van die gedachte is dus deze overheerlijke salade gebaseerd.


1.

100 g couscous
 100 g diepvries erwten
1 grote bos verse peterselie

2.
50 g spekjes
1 blik kapucijners gespoeld en uitgelekt
500 g goed runder gehakt
1 zakje  fajita kruiden of 4 eetlepels gehakt kruiden mix
1 thee lepel gemalen koriander
0,5 thee lepel kaneel poeder
50 ml gember siroop 

3.
4 eetlepels crème fraiche
2 eetlepel citroen sap
1 theelepel gemalen gember poeder
2 eetlepel gember siroop
optioneel 1 teentje knoflook

4.
Geroosterde pijnboom pitjes
Paar verse takjes kruiden voor de versiering
Gedroogde abrikozen of rozijnen 



1.

Snij de peterselie heel fijn in de haakmolen of anders handmatig.
Neem een diepe kom en doe hierin de droge couscous met diepvries erwten en fijn gesneden peterselie. Giet kokend water er overheen en zorg dat nog 1,5 cm water boven komt. Dek het af met een deksel of met eet bord. Zet even op zij.



2.
Bak eerst de spek reepjes krokant, voeg dan gehakt toe en bak alles bruin. Daarna alle droge kruiden en bak nog mee, wel regelmatig roeren. Voeg dan de uitgelekte kapucijners toe en bak nog kort mee. Blijf proeven, is het niet voldoende pittig dan voeg je nog wat meer van dezelfde kruiden toe, want later als je gaat mengen met de couscous word het vanzelf iets minder kruidig.
Als alles goed gebakken is en de couscous mooi opgezwollen kan je alles door elkaar mengen.

3.
Saus :
Meng crème fraiche met wat citroen sap, gedroogde gember poeder en gember siroop. Om het pittiger te maken kan je 1 teentje geperste knoflook toevoegen.

4.
Serveer de salade op een grote schaal. Verdeel de saus over heen. Bestrooi nog met wat verse kruiden, pijnboompitten en gedroogde rozijnen.

Met een stukje brood en humus erbij maak je een mediterraanse sfeer rondom je gerecht.



Reacties