Van Hollandse bodem, de enige echte hete bliksem. Een heerlijke schotel voor aardappel en appelmoes liefhebbers. Combinatie van hartig, fris en zoet. Deze had ik nooit eerder kunnen bedenken totdat ik in Nederland kwam, waar bijna alles met appel gemaakt wordt. Tegenwoordig gaat appelmoes in mijn huis dan ook bijna door alles heen, waarom dus niet door een schotel?
800 g aardappelen
350 mager rundergehakt
2 uien
1 potje 350 ml appel compote
100 ml melk
25 g boter
3 thee lepel kerrie kruiden
1 thee lepel gemalen kardemom
1 thee lepel nootmuskaat
1 thee lepel milde sambal
1 appel
Peper en zout naar smaak
Kook de aardappelen gaar.
Snij uitjes fijn en bak/frituur deze in olijf olie.
Stamp de aardappelen fijn met melk, nootmuskaat en wat peper en zout naar eigen smaak. Voeg de gebakken uitjes toe en stampt nog even kort mee.
Verwarm de oven op 200°C.
Bak het gehakt bruin met een klontje boter. Voeg dan halverwege kruiden toe ( kerrie, kardamon, sambal). Bak nog kort mee.
Neem een ovenschaal en begin met opbouwen van de latjes. Begin met laagje aardappel puree, vervolgens gehaakt, dan appel compote en sluit weer af met aardappel puree.
Als laatste snij je plakjes appel (zonder kern) en leg deze boven op. Bestrooi nog met een beetje kaneel.
Bak in de midden van de oven 20 minuten.
Serveer met voorgekookte worteltjes gebakken met roomboter en honing .
Eet smakelijk
Reacties
Een reactie posten