Shepherd's pie


Een van mijn favoriete schotels. Smeuïge gehakt prakje onder een heerlijke bedje van aardappel puree. Zo simpel en toch bijzonder. Shepherd's pie en Cottage Pie zijn wereld beroemd, het enige verschil zit hem in het vlees. Shepherd's pie wordt gemaakt van lams vlees en Cottage pie van runder. Er zijn veel verschillende recepten mogelijk met dit heerlijke gerecht, en ik kan dan ook niet langer mijn eigen versie geheim houden. Het is zo lekker en super easy te doen. Ook nog eens mooi genoeg om je gasten hier mee te verrassen. Denk hier nog maar eens aan de komende feestdagen vooral als jij veel eters krijgt. 




Gehakt mengsel

1 potje worteltjes uitgelekt
1 kleine blikje erwten uitgelekt
400 g rundergehakt
2  sjalotjes fijn gesneden
2 grote teentjes knoflook
Olijfolie
1 fijn gesneden chili pepertje
1 runder bouillon blokje
1 thee lepel gehakt kruiden
1/2 thee lepeltje peper


Aardappel dekje 

700 g aardappelen voorgekookt
1/2 thee glas volle melk
50 g roomboter
100 g geraspte kaas ( liefst Parmezaanse)
2  geperste teentjes knoflook 



Zet alvast de aardappelen aan het kook. En kook ze tot ze echt goed zacht worden.
Neem een grotere bakpan en bak het gehakt bruin op een scheutje olie. Voeg dan alle kruiden toe, sjalotjes, knoflook en doe ook het bouillon blokje er doorheen. Kort doorbakken en daarna de   uitgelekte worteltjes en erwten toevoegen. Alles goed vermengen en nog 5 minuutjes bakken.  
Neem een grotere ovenschaal en verdeel het mengsel van groente en gehakt en druk deze goed aan.


Aardappelen afgieten, heel goed stampen samen met melk, boter en knoflook tot er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Daarna kaas toevoegen en nog kort door stampen tot mooie smeuïge puree ontstaat.


Het grootste gedeelte bedek je over het gehakt. De rest van de puree kan je door middel van een boterham zakje gebruiken om een mooie toefjes mee op te spuiten. 



Bak 30 minuten in voorverwarmde oven op 210 °C
Dan smullen maar !! 

















Reacties