Hier in Nederland word veel appelgebak gegeten. Op elke feest gelegenheid mag geen appelgebak ontbreken. Zelfs als er andere overheerlijke taarten naast gaan staan zou deze niet eens de kans maken tegenover een simpele appelgebak. Komt dat door het gezegde " Wat de boer niet kent eet ie niet" of is simpelweg de gewone traditionele appelgebak het lekkerste ? Ja, dat is iets aan jullie?
Na al die jaren in Nederland heb ik een tactiek gevonden om alle gasten over te halen om andere taartjes eens te proberen. Mijn geheim is heel simpel " geen appel gebak tijdens het feest". Zo kan iedereen wat anders proberen.
Maar dat zegt niet dat ik nooit meer appelgebak maak. Juist wel, omdat ik het zelf ook lekker vind en vaak heb ik thuis veel appels en niet altijd lukt het om te tijdig op te eten.
Dit heerlijke appelcake recept is een andere variant van appel gebak. Fris en zoet te gelijke tijd.
En doordat je halve appels in geheel gebruikt ziet het er ook eens anders uit. Nog makkelijker bovendien om porties aan te snijden. Elke portie gewoon met 1 appeltje is zo makkelijk te verdelen .
Heb je geen appels dan kan je dit recept ook met pruimen of abrikozen variëren.
250 g meel
150 g boter
100 g suiker
1 ei
1 thee lepel bakpoeder
150 g crème fraiche
5 appels
Glazuur
1 eetlepel crème fraiche vermengd met
5 eetlepels poeder suiker
Schil appels, snij ze door de midden en verwijder het klokhuis.
Alle ingrediënten voor de deeg kneden, verpakken in versheid folie en voor 1 uur in de koelkast zetten
Deeg in 2 delen splitsen.
Met het ene deel bekleed je de bodem van een bakblik
Leg de appel erop en bestrooi deze met kaneel poeder
Het andere deeg deel voorzichtig uitrollen met een deeg roller. Bestrooi het deeg en het aanrechtblad met ruim bloem om te voorkomen dat het gaat plakken.
Het deeg is zeer kwetsbaar dus rol voorzichtig uit met de deegrol en bedek de appels ermee.
Bak in voorverwarmde oven ( boven en beneden) op 180°C maximaal 45 minuten
De warme appelgebak meteen bestrijken met de glazuur
.
Reacties
Een reactie posten