Het seizoen voor Rabarber plukken is begonnen! Fris, zuur, zoet, zacht en knapperig . In deze taart vind je alle smakken die bij deze zomerse dagen erbij horen. Rabarber heeft al heel lang een vaste plek in de traditionele Poolse keuken. Mijn moeder maakt een heerlijke compote ervan, of een verse kruimelgebak, maar ook zelfs jam. En natuurlijk belangrijk is om alvast een voorraad maken voor de winter door het in te vriezen, ja dat verwacht je misschien niet maar kan heel goed. Op deze manier kan je er in de winter nogmaals van genieten.
Bodem
4 eierdooiers
200 g koude roomboter fijn gesneden
200 g patent bloem
50 g suiker
50 g aardappel zetmeel
0,5 thee lepel bakpoeder
Snufje zout
Rabarber vulling
500 g verse rabarber gesneden
200 g jam ( rood fruit )3 eetlepels aardappel zetmeel
Optioneel 0,5 thee lepel kaneel
Schuim laagje
4 eiwit
200 g suiker poeder of fijne suiker
1 eetlepels aardappel zetmeel
Paar amandel vlokken
Voorbereiding bodem
Kneed met hand alle ingrediƫnten zodat een kruimelige deeg ontstaat en bedek een bakblik van max 26 diameter . Prik met een vork overal gaatjes in en zet deze in de koelkast .
Ondertussen ga je de oven voorverwarmen voor 170 C° boven en beneden ( zonder circulatie).
Bak dan alleen de bodem max. 20 minuten
Nu heb je tijd om de vulling gaan maken.
Rabarber in kleine stukjes snijden. Vermengen met 3 eetlepels aardappel zetmeel en 150 g jam.
Schuim laagje doe je door het opkloppen van eiwit , net als met Pavlova .
Klop de eiwitten met mixer op tot mooie stevige pieken ontstaan ( op de hoogste stand) . Dan voeg je beetje voor beetje suiker toe tot mooie glanzende massa ontstaat, rond 8 minuutjes. Aan het einde voeg je langzaam de aardappel zetmeel toe en mix deze nog halve minuutje door elkaar.
Nog de bodem uit de oven halen. Besmeer deze met de rest van de overgebleven jam.
Dan het laagje rabarber en daar bovenop het laagje schuim. Strijk niet glad, zorg dat je een mooie pieken krijgt dat maakt de taart meer aantrekkelijk.
Bestrooid deze met wat geschaafde amandelen en zet in de oven voor 25 minuten op 170 C° daarna zet de oven terug naar 60 C° op de circulatie oven en droog de taart nog 20 minuutjes
Reacties
Een reactie posten