Kapuśniak- traditionele zuurkool soep


Als jij een echt Poolse traditie wil proeven, is deze pittige, zurige spek soep een van de betere! Deze worden weleens als houthakkers maaltijd genoemd omdat je er lekker veel energie van krijgt en een beetje spek om je warm te houden in het bos bij koudere temperaturen.
Zuurkool zelf word regelmatig in Poolse keuken gebruikt. Rauw, gekookt en gesmoord word minstens een keer in de week op de tafel gezet. Heerlijk als bijgerecht maar ook te gebruiken voor basis als hoofdgerecht.
In Nederland word zuurkool vaak maar op enkele manieren gegeten, en dat is meestal zuurkool met spekjes, wat altijd een goed combinatie blijft. Verder zijn er nog weinig liefhebbers die graag over zuurkool praten als iets erg lekkers.
Maar ik weet het een ding zeker en dat is de manier waarop je heel veel dingen kan bereiden met zuurkool die weer lekker en smaakvol kunnen worden.
Zuurkool zal toch wel regelmatig op mijn blog komen te verschijnen en voor die gene die het aandurft en zich hiervan wil overtuigen dan zit je op deze blog goed. 



300 g zuurkool met wortel ( uitgeperst)
200 g buik spek
5 geschilde aardappelen, gesneden in kleine blokjes
2 eetlepels bloem
2 bouillon blokjes (kip of groenten)
1 liter kokend water
2 laurier bladen
4 piment korreltjes
1 thee lepel komijn zaad
1 eetlepel marjolein kruiden
50 ml kookroom
Magie vloeibaar 
Peper


Stap 1
Bak de spek in de pan zonder olie tot de vet verdwijn en voeg dan zuurkool toe en bak deze samen nog 15 minuutjes mee.

Stap 2
Zet de soep pan met koken water met bouillon blokjes en alle andere kruiden en voeg dan de aardappelen toe.
Kook deze tot aardappelen beet gaar zijn.

Stap 3
Neem nu een kleine bakpan en rooster constant roerend op een lage vuur bloem tot die licht bruin/ beige van kleur is, daarna afkoelen.

Stap 4
Voeg nu de zuurkool met spekjes aan je soep toe en ga verder met zachtjes koken tot de zuurkool zacht werd.

Stap 5
Klop de bloem met garde in een bekertje met 100 ml koude water klonten-loos en voeg de kookroom toe voor meer smaak en binding 

Stap 6
Als de zuurkool zacht is dan kan je nu in de soep de de meel met room toevoegen en goed doorroeren. 2 minuutjes doorkoken en de soep is klaar!

Stap 7
Serveren met een stevige sneetje brood 


Reacties