Zure bomen soep

Er is niks lekkerder dan een warm kommetje soep. Bovendien is het een van de aller makkelijkste gerechten die altijd en bij iedereen lukt.
In dit geval hele bijzondere soep met een zurig tintje. Best populair in Polen door de toevoeging van een zure bom, die natuurlijk van eigen afkomst is. Hier in Nederland kan je bijna nergens meer, behalve in de Poolse winkels een echte zure bom gaan halen. En met echt bedoel ik op traditionele wijze gemaakt.
Iedereen heeft hier een eigen vertrouwd  recept ervoor.
Mij is vaak verteld dat het recept van mijn moeder zou het beste zijn in ons dorp en zelfs nu zo populair dat ook hier in Nederland steeds populairder wordt onder mijn vrienden kring.
Dus elke keer als ik naar Polen toe ga op bezoek bij mijn moeder dan kom ik terug met tassen vol augurken ha ha.
Ze hebben een speciale plek in de Poolse keuken en komen dan ook in veel recepten voor; Soep, salades, vlees rollades, haringsalade worden er bijvoorbeeld mee gemaakt. Ook als bijgerecht of een borrelhapje worden ze op de tafel erbij gezet.


Nu vragen jullie zich af waarom heten ze eigenlijk zure bommen. Ik heb daar zo mijn eigen een idee over en de theorie is als volgt: 

Mijn moeder plukt de augurken eerst als ze erg klein zijn voor in de zoet zure versie dus eigenlijk de kleine cornichons.  De rest die te groot werd word gebruikt om in te zuren samen met veel dille bloemen en knoflook. Het gaat best behoorlijk snel met dat groeien in het seizoen, als je dus te lang wacht met plukken groeien ze vanzelf uit elkaar en "ontploffen" ze als het ware. Het gaat dus zo snel dat ze dagelijks met 2 grote emmers vol uit de moestuin terug kwam. En dan is het vervolgens aanpoten om alles in te wekken. Met heel veel liefde worden ze dus voor ons gemaakt.

Dus zodra jij de kans hebt koop ze in de winkel (jumbo heeft ze ook in de Poolse stelling, kijk wel goed naar de datum, daar nemen sommige winkels het niet zo nauw mee) en probeer een van mijn recepten ermee uit.

En vandaag staat soep op het menu.

5 zure bommen
5 wortels
100 g knolselderij
4 aardappels middelgroot in kleine stukjes gesneden
2 bouillon blokjes
Wat extra aroma kruiden of maggi
150 ml kookroom
2 eetlepels bloem
1, 5 liter water( kan meer later toevoegen als de soep te dik word)
1 thee lepel komijn zaad ( optioneel)
20 g boter of olijfolie
Gedroogde dille en peterselie


Augurken, wortel en knolselderij raspen op de grove rasp.
Neem een soep pan voeg boter en de geraspte groenten toe. Ik doe zelf ook vaak meteen de bouillon blokjes en komijn erbij.
Bak alles 10 minuutjes mee en voeg later 1,5 liter water toe en breng dit alles aan de kook. Na 20 minuutjes koken zijn de aardappelen vast gaar. Het bind middel maak je van de kookroom samen met bloem, meng deze samen met een garde totdat het klont vrij is.
Daarna voeg je elke keer een beetje hete vocht uit de soep erbij om je room alvast aan de warmte te laten wennen en blijf elke keer goed roeren dan voorkom je schifting in de soep.
Nu kan je het bind mengsel toevoegen aan je soep. Roer nogmaals alles goed door en breng de soep nogmaals aan de kook.
Proef regelmatig en voeg eventueel wat kruiden toe of maggi  voor meer smaak.
Is de soep te dik dan kan je nog wat gekookte water toevoegen.
Nu nog een vers sneetje brood erbij en genieten maar van verse en vooral een gezond soepje .

Reacties