Waarom zou ik veel geld uitgeven aan dure vanille stokjes of aroma's?
Zo een stokje kost rond 3 euro, en een echte aroma van 100 ml al gauw 15 euro.
Dus ben ik snel in het al wetende internet ingedoken om wat tips verzamelen hoe ik zelf aroma kan gaan maken.
En zo ben ik aan de slag gegaan en ga nu eens kijken of al die verhalen kloppen. En als dat zo is dan heb ik een hoop geld bespaard en heb ik over een paar weken een echte vanille extract, zonder slechte ingrediƫnten, die ik voor allerlei baksels kan gebruiken.
- Koop minimaal 3 vanille stokjes van biologische afkomst en van goede kwaliteit.
- Potje van 400 ml (mag ook minder) of een flesje met een goed afsluit systeem die eerder goed ontsmet is met kokend water ( erg belangrijk want dit voorkomt schimmels)
- goedkoopste wodka 400 ml van minimaal 37% of verdund spiritus tot 50%
- Potje van 400 ml (mag ook minder) of een flesje met een goed afsluit systeem die eerder goed ontsmet is met kokend water ( erg belangrijk want dit voorkomt schimmels)
- goedkoopste wodka 400 ml van minimaal 37% of verdund spiritus tot 50%
Nu alleen nog maar de vanille peulen opensnijden en in de fles doen, alcohol toevoegen zodat alles goed tot onder de alcohol inzit , goed afsluiten en bewaren in een donker keuken kastje voor een paar weken.
Vergeet niet om elke week de fles goed te schudden.
Naar elke week zou de kleur steeds meer donker en dieper moeten gaan kleuren. Na een week of 4 a 5 is het extract al goed. Maar hoe langer hij blijft staan hoe donkerder en voller van smaak deze zal worden.
Als je een volgende keer nog wat vanillezaad uit nieuwe peulen haalt dan kun je deze overgeblevene peulen toevoegen in de fles zodat de aroma nog sterker van smaak wordt.
Ik heb verder nog begrepen dat na elk gebruik kan je altijd weer alcohol toevoegen, maar dat zie ik het later.
Vergeet niet om elke week de fles goed te schudden.
Naar elke week zou de kleur steeds meer donker en dieper moeten gaan kleuren. Na een week of 4 a 5 is het extract al goed. Maar hoe langer hij blijft staan hoe donkerder en voller van smaak deze zal worden.
Als je een volgende keer nog wat vanillezaad uit nieuwe peulen haalt dan kun je deze overgeblevene peulen toevoegen in de fles zodat de aroma nog sterker van smaak wordt.
Ik heb verder nog begrepen dat na elk gebruik kan je altijd weer alcohol toevoegen, maar dat zie ik het later.
Succes voor mij en voor jullie, ben benieuwd.
Mocht deze goed lukken dan ga ik als volgende voor een koffie bonen extract
3 weken oud |
Reacties
Een reactie posten