Pasteitjes met gehakt

Terwijl het op andere plekken op de aarde momenteel heel erg koud is en de temperatuur zelfs daalt tot -50 C dan mogen we hier in Nederland niet klagen over het weer. Ik krijg zelfs rillingen als ik al die sneeuw en ijs op het nieuws zie.
Om warmer te worden heb ik vandaag lekkere pasteitjes gebakken voor bij een heerlijke warme bieten bouillon.
Het is nog steeds een populair en traditioneel gerecht die vaak rond de kerstdagen word geserveerd.
Voor mij is zo het gevoel van de feestdagen nog niet over, ondanks dat de kerstboom al opgeruimd is. Vind het zulke fijne dagen, jammer dat maandag het normale leven weer gaat beginnen.



Genoeg voor 52 hapjes

Deeg
570 g meel
3 eieren
150 ml lauwe melk
10 g droge gist ( 1+1/2 zakje)
100 g gesmolten ( afgekoelde boter)
2 thee lepels zout
1 thee lepel suiker


Alles in een grote kom doen en mixen met een deeg hak tot een mooie, egale en licht plakkerige deeg ontstaat.
Bestrooi met bloem de bovenkant en bedek de kom met vershoud folie.
Zo laten staan en minimaal 1 uur rijzen op een warme plek, of wikkel de kom in de deken.


Tussendoor heb je tijd voor de vulling

Vulling 
350 g gehakt naar keuze
250 g champignons ( fijn gesneden)
2 grote uien ( fijn gesneden)
3 teentjes knoflook ( fijn gesneden)
Peper
Zout
Aroma
Maggi 
Olijf olie


Bak eerst met een scheutje olijfolie de uien en knoflook tot ze glazig worden. Voeg vervolgens gehakt toe en bak deze mee tot ze mooi bruin zijn.Voeg vervolgens de champignons toe en bak ze nog even mee. Als laatste kan je alle kruiden toevoegen, kort meebakken en dan laten afkoelen.
De vulling mag best pittig zijn, omdat de deeg zelf wat neutraal van smaak is.



Extra voor bestrijken 

1 ei ( los geklopt)
Maan zaad
Sesam zaad


Als de deeg mooi (gerezen) verdubbeld is dan kan je beginnen.



Eerst verdeel de deeg met een scherp mes in 4 delen.
Bestrooi het aanrecht blad met meel zodat het deeg niet gaat plakken tijdens het uitrollen.


Begin met het eerste deel en probeer met behulp van je handen uit te trekken tot je ongeveer rechthoekig vorm krijgt en daarna rol je het deeg gelijk uit. Wel voorzichtig en niet te hard drukken met de deegroller anders word het deeg slap en het proces van rijzen stopt.
Deeg moet dun maar niet doorzichtig zijn.



Nu kan je 2 cm van de rand de vulling neerleggen en daarna oprollen. 
Het overtollige deeg afsnijden.









Rolletjes nu in de stukjes van 2 a 3 cm snijden en voorzichtig neerleggen op de bakplaat met bakpapier.


Bestrijk met opgeklopte ei en bestrooi met wat maanzaad of sesamzaad. 
( let op! Door het bestrijken worden ze juist mooi goud bruin)

                                                  
 Bak in voorverwarmde oven ( boven en beneden) in het midden van de oven op 180°C, maximaal 20 minuutjes.
















Reacties