Carnaval!! Tijd voor het feesten! Dan mag het niet ontbreken aan de lekkere zoete of vette happen.
In Polen zijn deze donuts heel beroemd, alleen wij noemen ze kaas bandjes. En worden traditioneel op "vette donderdag" gegeten in de laatste week voordat de vastentijd begint.
Het is een soort kruising tussen een donut en een oliebol, enigszins vergelijkbaar met churros.
Heel gemakkelijk te maken en nog makkelijker om ze op te eten. Ook leuk voor een kinderfeestje, waar de kinderen ze zelf mogen ze versieren met alle soorten glazuur.
ingrediënten
400 g witte roomkaas of 300 g volle kwark
500 g meel
150 g suiker
125 g margarine of boter
2 thee lepels bak poeder
1 zakje vanille suiker
4 kleine eieren
Benodigdheden
1l raapzaad (koolzaad olie)olie of frituur olie
Suiker/ kaneel suiker of glazuur voor het afwerken van de donuts
Hoge bakpan rond 6cm
Deegroller
Appelboor
Ronde dunne glaasje of vormpje met ronde afdruk
Extra meel voor het bestrooien
1 lange saté stokje
Keuken papier rol
Stap 1
Zorg eerst dat alles op kamer temperatuur is, dat geeft het beste resultaat en dan heb je geen kans meer dat er iets mis kan gaan.
Voorbereid een hoge kom en meng eerst alle droge ingrediënten. Je kan alles doen met de hand doen of gebruik ervoor een mixer met een kneedhaak.
Daarna voeg je de rest van de ingrediënten toe.
De massa zelf word best plakkerig, maar mag niet vloeibaar aanvoelen. In geval van te dunne deeg kan je 50 gr meel meer aan toevoegen.
Haal nu je deeg uit de kom en leg deze op de eerder ruim met meel bestrooide aanrecht. Snij in 2 delen.
Stap 2
Bestrooi het eerste deel met bloem en rol deze uit tot ongeveer 0,5 cm dikte.
Stap 3
Nu kan je met een vormpje of het glaasje rondjes uitsnijden ( elke keer doop je deze dan in het meel, dat voorkomt plakken).
In de midden van elke rondje extra gaatje uitboren met behulp van ananas of appelboor. Die kleine rondjes bak je als laatste en ze zijn super lekker.
Zo ga je door tot je deeg volledig op is.
Stap 4
Zorg eerst dat je alvast je suiker voor het dopen, saté stokje en schaal met bekleed keuken papier bij de hand hebt omdat het had best snel gaat met bakken. Nu kan je rustig je bakpan met olie voorverwarmen. Vul je pan tot de helft met olie en wacht tot die heet word ( rond 160°C ) Dat kan je testen door een van de kleine mini rondjes erin te gooien. Als die gaat pruttelen en komt omhoog dan is het goed op temperatuur om te beginnen gaan bakken.
Stap 5
Gooi nu de rondjes deeg in de hete olie. Wacht tot ze komen boven drijven en tot ze middelmatig bruin worden en dan omdraaien. 2 minuutje ongeveer per kan is voldoende. Hoe donkerder je ze gaat bakken hoe droger ze worden.
Stap 6
Twee kanten bruin dan meteen eruit halen, seconde uit laten druipen op de keukenrol doekje en meteen door het suiker laagje doen, dan plakt het nog het beste.
Stap 7
Als laatst bak je de kleintjes en blijf ze regelmatig roeren tot ze een kleurtje krijgen. Uithalen doe je met behulp van een schuimspaan.
Jij kan ze dopen in een gesmolten chocolade of glazuur van suiker poeder met de spikkeltjes erop..
Reacties
Een reactie posten