Bigos-Poolse jacht stoofpot

Bigos is een van velen populaire gerechten in Polen.
Dit is echt een maaltijd om weer lekker warm te worden na een dag buiten gewerkt te hebben onder koude omstandigheden. De ideale maaltijd om de verloren calorieƫn weer aan te vullen na een dag hout hakken of geeft je voldoende energie om nog een bos om te leggen als je nog moet beginnen.
Het is een echte warme stoofpot met alles door geen, maar de basis blijft het zelfde en in dit geval is het kool of een zuurkool. Jij kan hier eindeloos mee variƫren. Rund, wild of varkens vlees past hier uitstekend bij. Gerookte worst of spekjes brengt het meer op smaak. En door pruimen toe te voegen en of paddenstoelen lijkt het meer op een wildgerecht qua smaak.



1 kg vlees totaal (varkensvlees, spare-ribs kunnen met de boot mee garen en na het sudderen het vlees eraf halen voor meer smaak , rund of wild) in niet te fijne blokjes gesneden
500 g worst (rookworst, spek of salami )in blokjes gesneden
1 kg spitskool  in dunne reepjes gesneden
300 g wortels (optioneel) in dunne ringen gesneden (voorgekookt of rauw)
100 g gedroogde pruimen fijn gehakt(optioneel)
50 g gedroogde paddenstoelen eerder geweekt in het water en fijn gesneden(optioneel)
500 g zuurkool
2 uien in reepjes gesneden
2 teentjes knoflook fijn gesneden
1 klein blikje tomaten puree
4 a 5 Laurier bladeren
6 piment korrels
10 peper korrels
3 kruidnagels
2 thee lepels paprika (mag ook chili poeder toevoegen)
1 thee lepel gemalen peper
olijf olie

Kies voor dit gerecht de grootste pan met een deksel die je in huis hebt, daardoor word het makkelijker te roeren omdat het best een grote portie is.

1. Vlees, uien, knoflook bakken bruin in een scheutje olijf olie

2. Blus af met 500 ml water .

3. Voeg eerst de gesneden rauwe kool, kruidnagels, peper korrels, Laurier blad toe. (gebruik je rauwe wortels, dan moet je deze in deze stap toe voegen zodat ze op tijd gaar kunnen worden. Eventueel nog paddenstoelen en pruimen erbij.

4. Goed door roeren en afwachten tot de kool wat zachter word.
Ondertussen regelmatig water toevoegen zo dat het niet droog kookt.

5. Voeg nu de zuurkool, tomaten puree en de rest van de kruiden toe en laat rustig verder sudderen.

6. Bak kort in een aparte bakpan de gesneden worstjes en of spek en voeg deze als laatste toe samen met de eventueel voorgekookte wortel.

7. Goed door roeren en kort doorbakken .

8. Proeven en om meer smaak te rijgen kun je nog vloeibare Maggie en/of Worcestersaus toevoegen

Serveren met vers gebakken brood.

Dit gerecht komt de volgende dag pas echt tot zijn recht omdat de smaken dan goed door elkaar zijn getrokken. Het is ook zeer geschikt om in te vriezen, diepvries zakjes zijn hier voor ideaal.

Naar het ontdooien lekker afbakken in de bakpan en weer smullen.








Reacties