Kluski / aardappel knoedels

Zondag in Polen is een feestelijke dag, dan mag het aan niets ontbreken. Hier horen traditionele gerechten bij. Kluski of knoedels zijn de basis voor zo'n feestelijke maaltijd.
Ze horen met gebraden vlees gegeten te worden en daarbij een heerlijke dikkere zelfgemaakte jus die hier niet aan mag ontbreken .


800 g aardappelen
1 ei of 25 g boter of margarine
Aardappelzetmeel 
Zout 
Kook de aardappelen tot ze volledig zacht worden.
Giet het water af en stamp ze best lang totdat een lijmerige puree ontstaat zonder klonten.
Als de puree redelijk afgekoeld is( maar niet koud) strijk je deze glad en tekent 4 delen. Een deel ervan dus 1/4  of 4:1 haalt eruit en voelt met aardappel zetmeel. Op die manier heb je nu de juiste verhouding daarvoor.
Ei erbij en een flinke snufje zout.
Alles nu goed kneden met je handen tot een mooie egale massa. Blijft het te veel plakken en is het deeg nog steeds te dun dan mag je nog maximaal 2 lepels zetmeel toevoegen.
Als het klaar is was dan je handen eerst, maar droog ze niet helemaal af, zo voorkom je dat het deeg  aan je handen gaat plakken tijdens het draaien van de balletjes .
Dit kan je herhalen als je handen weer blijven plakken.
 Vervolgens maak je vlakke balletjes en aan de boven kant druk je deze iets in, niet te diep maken   het gaatje. Deze heeft een functie om saus op te vangen en draagt ook bij aan                     gelijkmatig gaar worden.
Breng een grote pan met ruim water aan het kook.
Voeg snufje zout toe aan de water.
Als het water begint het te koken dan kan je de balletjes erin gooien. Wacht tot water weer gaat pruttelen en de balletjes om hoog komen en dan meteen op de laagste stand zetten. Zo laat je deze even 5 minuten wellen op het laagste vuur die bijna niet kookt
Mag niet hard koken anders lossen ze op.
Serveren met lekkere saus en heerlijke stoofvlees.
Niet gekookte balletjes kan je in de koelkast makkelijk nog paar dagen tot maximaal een week bewaren.

Reacties