Worteltjes taart
Dit recept doet me denken aan een oud mopje van vroeger, de meeste vergeet je weer snel maar deze bleef toch altijd hangen. Waarom??
Komt een konijntje bij de bakker binnen gelopen. Als hij eindelijk aan de beurt is vraagt hij;
- Bakker heeft u ook worteltjes taart?
- Nee, sorry konijntje die heb ik helaas niet.
Teleurgesteld loopt konijntje weer naar buiten.
De volgende ochtend komt konijntje weer bij de bakker binnen lopen, en wederom vraagt hij;
- Bakker heeft u ook worteltjes taart?
- Nee, sorry konijntje die heb ik helaas niet.
Konijntje loopt met tranen in z'n oogjes naar buiten.
De bakker zit het niet helemaal lekker en denkt "als ik morgen nou eens iets eerder begin dan kan ik een worteltaartje gaan bakken"
De volgende ochtend staat de bakker glimlachend in de winkel, en ja hoor daar is konijntje.
- Bakker heeft u ook worteltjes taart?
-Jazeker konijntje die heb ik, en glimmend van trots laat de bakker de worteltaart zien.
Waarop konijntje antwoord:
- Vies hé.
Waarom?? nou eigenlijk is best heel erg lekker, eet smakelijk.
Voor de taart
6 eieren middelgroot
300 ml zonnebloemen olie
350 g zelfrijzend bakmeel
3 thee lepeltjes bakpoeder
250 g bruine basterdsuiker
1 thee lepeltje vanille extract of 1 zakje vanille suiker
2 lepeltjes speculaaskruiden
100 g noten ( walnoten of pecannoten of macademianoten )
100 g rozijnen of krenten
geraspte sinaasappelschil ( half sinaasappel)
400 g fijn geraspte wortel
Crème laagje
100 g poedersuiker
300 g roomkaas zonder smaak Philadelphia
60 g roomboter op kamer temperatuur
sap van een halve sinaasappel of hele citroen
Taart:
Eieren, basterdsuiker, vanillesuiker en zonnebloemolie mixen tot het een egale en luchtige mengsel ontstaat en voeg dan het bakpoeder, zelfrijzend bakmeel en speculaaskruiden toe.Noten, rozijnen, sinaasappelschil en wortel als laatste toevoegen. Nog even kort op laag stand mixen. Mengsel overgieten in de bakvorm van 26 cm bekleed met bakpapier en bakken 1 uur in voorverwarmde oven op 180 C.
Crème laagje:
Boter, roomkaas, citroensap en poedersuiker mixen tot ontstaat gladde, luchtige massa zonder klonten.
Bestrijk de taart met topping pas als die goed afgekoeld is. Kan ook gedeelte ervan gebruiken om de binnen kant bestrijken. In dit geval moet eerst de taart door de midden gesneden worden (horizontaal), smeren als een boterham en dan voorzichtig terug opleggen.
Voor versiering gebruikt je restjes verkruimelde noten of kaneel poeder .
Reacties
Een reactie posten