Oktober!
Tijd voor de stamppot!
Altijd rond deze tijd denk ik aan een warm prakkie met draadjes vlees.
Lekker makkelijk ,voedzaam en echt Hollands!
Dit gerecht zal niet zo snel op een Poolse tafel komen te staan om een aantal redenen omdat het zo eenvoudig is en het er eigenlijk niet uit ziet, ha ha.
Eerste keer dat ik dit geproefd heb was in het jaar 2009, toen zag ik mijn collega het eten tijdens de lunch pauze en dacht ik meteen " ziet niet echt smakelijk uit, maar ruikt zeker lekker". Ik mocht van haar proeven en was meteen overtuigd om toch thuis proberen te maken. Sinds die tijd heb ik regelmatig stamppot thuis met alles erin wat je kan bedenken. Zelfs mijn moeder zet dit gerecht nu af en toe op de tafel, gewoon omdat het zo lekker en makkelijk is.
Recept
700 g runder of varkenslappen of suddervlees in kleine stukjes gesneden
4 grote gesneden uien
6 grote geraspte wortels (of kant en klare zakje gesneden uien met wortels van 1kg )
8 grote geschilde aardappelen
2 blokjes bouillon (paddenstoelen of runder ) opgelost in heet water 400 ml
1 knoflook uitje of 3 grote teentjes knoflook
2 Laurier bladjes
3 kruidnagels
3 piment bolletjes
5 hele korrels peper
Vlees kort bakken op hoog vuur tot het bruin wordt
Toevoegen alle kruiden, geperste knoflook en bouillon toe.
Laat dan op laag vuur sudderen (af en toe roeren) met deksel erop ongeveer 2 a 3 uur afhankelijk van vlees type tot alle vocht opgenomen word en het vlees uit elkaar valt. Is vocht eerder op dan voeg je nog een beetje water toe zodat het niet droog gaat koken.
Ondertussen kan je rustig aardappelen koken. Ik doe alles in een pan omdat het kan en makkelijk is.
Wortels op de bodem, in de midden aardappelen en aan de boven kant uien . Zo kook ik in het water tot aardappelen gaar zijn. Afgieten en grof stampen .
Als laatste vlees toevoegen en goed roeren of stampen. Wel even proeven of de smaak genoeg naar je eigen zin is. Anders kan je altijd wat meer gemalen peper of zout toevoegen.
Nu nog opscheppen en smullen!
Reacties
Een reactie posten