Gołąbki - gevulde kool rolletjes

Dit traditionele gerecht ontbreekt nooit tijdens de feestdagen of een andere speciale gelegenheid op een Poolse tafel. Iedereen heeft zijn eigen draai gegeven aan dit recept, maar de basis blijft altijd hetzelfde en dat is kool, rijst en gehakt.

Voornamelijk kool zelf word heel veel gegeten in Polen. Het is vooral erg gezond en zeker niet duur. Zo zie je deze op verschillende manieren terug op de Poolse tafels. Gołąbki is een van mijn favoriete gerechten en niet alleen omdat ik het zelf erg lekker vind maar de meeste Nederlanders lusten ze namelijk ook. Laat je niet af schrikken door de hoeveelheid werk die hier in zit. Dat betaalt zich dubbel terug. Handige bijkomstigheid is ook dat je dit in grote hoeveelheden kan bereiden en invriezen voor later.  Afbakken met een beetje boter zodat je er weer van kan genieten.

Wat betreft vulling, deze kan je zelf bepalen. Het kan kip gehakt, runden of varkens gehakt zijn. Zelfs vermalen vis word er weleens voor gebruikt.Lust je geen rijst dan kan je deze weglaten of vervangen door boekweit of bulgur.



1 grote kool 
1 kg  kip gehakt of gehakt naar keus 
200 gr rijst 
1 ei
2 bouillon blokjes 
2  thee lepeltjes gemalen peper
2 thee lepeltjes aroma kruiden
2 thee lepeltjes knoflook poeder
2 thee lepeltjes gedroogde peterselie
2 thee lepeltjes gedroogde Italiaanse kruiden


Begin eerst met de kool bladeren er voorzichtig af te halen. Als het nog kleine beetje over blijft die kan je alsnog fijn snijden en later vermengen  met de vulling.
Alle bladeren op elkaar opstapelen en koken in gezouten water tot ze zacht worden zo dat je straks kan vouwen.
Koken duurt ongeveer 10 a 15  minuten, afhankelijk van welk kool type. Bladeren moeten niet scheuren maar moeten net zacht worden.
Daarna alle bladen voorzichtig eruit halen en af laten koelen op de aanrecht.


Ondertussen rijst koken zo als jij gewend bent en af laten koelen.
Doe dan vervolgens gekookte rijst, rauwe gehakt, ei, restjes fijn gesneden kool en alle kruiden ( behalve bouillon blokjes) in een grote kom. Alles met hand goed vermengen totdat er een plakkerige massa ontstaat en alle kruiden zijn goed vermengd.

Neem nu elke kool blad en snij de grove en harde uitstekende stukjes (nerven) eraf ( anders kan je niet vouwen en ze gaan breken). Kijk op de bovenstaande toegevoegde foto.

Aan de binnenkant van de kool leeg een schepje gehakt vulling in en vouw ze voorzichtig naar binnen kant op.



Opgevouwen rolletjes strak bij elkaar leggen in de ovenschaal met de vouw naar beneden.
Heb je nog vulling over dan kan je bolletjes vormen en dopen in paneer meel en samen met andere de rolletjes afbakken.

Als de schaal gevuld is dan voorverwarmen de oven op 200 C .
Kook 300 ml water en los de bouillonblokjes op. Giet deze dan op de bodem van de ovenschaal, dat voorkomt aanbraden en geeft bovendien extra smaak. Op de boven kant van de rolletjes leg je wat snippers boter op.
  Bakken 1 uur in de midden van de oven .


Tomaten saus
1 kleine blikje tomaten puree
250 ml water
2 eetlepels bloem of maizena
1 tomaten bouillon blokje 
1 eetlepel Worcestersaus
50 ml kookroom

Alle ingrediënten goed vermengen en  aan het kook brengen.
Als laatste de kookroom toevoegen en nog 1 minuut doorkoken.


Reacties