Golonka/varkens schenkel

Op een traditionele Poolse tafel hoort ook zeker een lekkere stukje vlees.
Golonka is de achterzijde van de varkensbeen (knokkel/schenkel). Stevige vlees met dikke laagje huidvet. Volgens sommige genoemd als " mannen gerecht", vooral omdat het meest word gegeten met brood en bier erbij. Zelf voorbereiding is op zich zelf niet moeilijk, maar de kooktijd is wel lang. Met dit gerecht heb je meteen twee vliegen in een klap gevangen. Lekker vlees gerecht en een heerlijke basis bouillon voor de soep. Dit recept heb ik van mijn broer en het is zijn favoriete gerecht.  Echte mannen eten dus :) 




















 IngrediĆ«nten 

1 of 2 grote varkensvlees schenkels van te voren geweekt een nachtje in de water, dat voorkomt tijdens het koken schuimen
8 blaadjes Laurier blad
15 korrels Piment
15 korrels Peper 
1 hele rode chili pepertje 
2 takjes selderie  met blad

2 grote wortels
2 uien
2 grote of 4 kleine knoflook tentjes
8 Kruidnageltjes  
2 grote eetlepels gedroogde peterselie( verse mag ook)
3 kleine takjes Rozemarijn 
1 lepel gedroogde Tijm
2 eetlepels zout ( Himalaya zout of  grove zeezout)
1 lepel komijn zaad


Golonko plaatsen op de bodem van de  grote soep pan, alle ingrediĆ«nten toevoegen en vullen pan met voldoende water zo dat vlees onder blijft. Koken 1,5 tot 2 uur op een zachte vuur.
Vlees is goed op moment wanneer die heel gemakkelijk van het bot komt.
Als het zo ver is dan vlees voorzichtig uithalen. Plaatsen op een ovenbestedig schaal met vette huid naar boven toe. Aansnijden huid in voorm van een ruitje. Bestrijken met wat  honing en nog eventueel bestrooien met kruiden naar eigen smaak.
Plaatsen direct in de voorverwarmde oven op 230 C  voor 20  tot 30 minuten. Tot de huid  goude korstje krijgt.
Serveren met brood en mosterd of mierikswortel.


Overgebleven bouillon door de zeef halen en gebruiken als basis voor de soep. 
Wortel en andere groenten waarvan jij denkt dat die goed bij de soep passen bewaren.
Mijn voorkeur gaat het meest uit naar tomaten soep ( 1 of 2 hele blikken gepelde tomaten en 1 grote potje geroosterde paprika.)  Alles aan de kook brengen en dan pureren met staafmixer.  Als jij houd van dikkere soep dan kan je het beste binden met paar lepels bloem met wat bouillon in een aparte glas tot klont vrij is, dan langzaam toevoegen in je soep en meteen goed roeren. Naar paar minuten koken is soep klaar.
Lekker  met bijvoorbeeld  soep balletjes.

Reacties

  1. Stevige kost , goed als ik weer eens een bunker heb uitgegraven , en ik weet wel een paar heerlijke biertjes erbij.
    Wat raad je aan voor bier , ik neem aan geen gewoon pilsje , maar iets speciaals. Groeten Henk.
    Je gaat goed Izabela.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Henk,
    Smakken verschillen. Gewone pilsje of een speciaal bier. Deze gerecht kan alles aan!
    Welke bier past volgens jouw het beste erbij?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten