Brood zonder kneden !


Wat is beter dan geur van vers gebakken brood ?

Dit brood is zo bijzonder lekker, zelf beste bakker kan hier niet tegen op!
Zo lekker dat ik nog steeds mijn broer hoor zeggen " revelatie , hoef niks anders " . Niet eens afgekoeld ! Niet eens andere lekkere gerechtjes uitgeprobeerd ! Hij was meteen verliefd op deze brood !
En dat kan ik heel goed voorstellen en jullie ook zodra deze uit de oven komt, en mocht er toch iets misgaan ruikt in ieder geval je hele huis lekker :)

Ingrediƫnten voor 2 brooden

750 g bloem of meel (of beiden ervan in verhouding van 70% bloem en 30% meel)
( meel is rijker,voedzamer waardoor  brood word steviger / bloem is armer aan vezels ,wel goed voor de luchtigheid maar de deeg kan slaap aanvoelen )
1 zakje droge gist
2 thee lepeltjes zout
500 ml water
100 ml melk
1 thee lepeltje honing 

1. In  het steelpannetje verwarmen  water, melk en honing . Moet lauw zijn en zeker niet te warm anders gaat de gist dood .

2. In grote kom vermengen droge ingrediƫnten zo als meel ,gist en zout samen .


3. Opgewarmde vloeistof toevoegen aan het meel mengsel en goed doorroeren met houten lepel of gebruik mixer met kneedhaken.
                                               
4. Kom afdekken met schone doek en laten rijzen voor minimaal 1 op een warmste plek  in het huis
                                                   
5. Voorbereid bakplaat met bakpapier .


6. Bestrooid je handen flink met bloem , vormt 2  ovale bolletjes en leg deze met de naad aan de onderkant op de bakplaat neer. 

6. Bestrooid deze met bloem en maak ondiepe sneetjes met scherpe  mes, zo als op de afbeelding.
                                                 
7. Afdekken met schone doek en laten rijzen voor weer max 1 uur op een warmste plek  in het huis
                                                      
8. Voorverwarmen oven tot 240 C (boven en beneden verwarming zonder circulatie) en plaatsen ovenschaal met water op de boden van je oven.                                              

9. Bakken 30 minuten .

10. Aanvallen !!! 

Brood die 2 dagen oud is kan het beste besprenkelen met wat water en  kort afbakken in voorverwarmde oven op 200C.

Deze foto van Patricia gekregen.
Zij volgt mijn blog en heeft  gedurfd dit recept  uit te proberen.
 Zo te zien met geweldig resultaat en zoals zij erbij vermeld
" hier kan je inderdaad niet van af blijven".

Reacties